Marek ORT
šéfkuchár v Albrechte, ples v Opere, summit EU, privat-chef pre šľachtickú rodinu Lobkowitz, zakladateľ a odborný garant projektu ŠUHAJÍCI PRI PANVICI.
ŠUHAJÍCI PRI PANVICI je živý projekt, ktorý má ambíciu BAVIŤ SA VARENÍM. Sme emócia, sme veselá, chutná a voňavá spomienka na stretnutie s klientom, kolegom, kamarátom.
Aby pri odpovedi na otázku: ČO DNES BUDEM VARIŤ, človek negúľal očami. Máme ambíciu motivovať a inšpirovať ľudí k vareniu, na ktoré by si netrúfli. Inak povedané, kuracie prsia vie vysušiť každý. Šuhajíci sú tu na to, aby prsia zostali šťavnaté.
Značku založili v roku 2017 moderátor Milan JunioR Zimnýkoval a šéfkuchár Marek Ort, ako zaujímavú formu aktivity na teambuildingu.
Milan, ako moderátor rôznych eventov, videl priestor, Marek tomu dal obsah. Najdôležitejšie v tomto procese bolo nastavenie komunikácie. Aby sme ľuďom ukázali a dokázali, že vedia navariť veci, do ktorých by sa v živote nepustili. Marek nastavil recepty podľa svojho rukopisu a strážil proces samotného varenia a Milan to moderoval svojim štýlom, ktorý využíval pri rôznych gastro akciách v Čechách a na Slovenskou dávno pred programom Moja mama varí lepšie, ako tvoja. A práve pri nej sa Marek Ort a Milan Zimnýkoval spoznali a chtěli něco podniknout. Tak podnikli a postupne sa team ŠUHAJIX rozrástol.
Postupne sa k nám pridali ďalší a zo zážitkového varenia sa stalo HNUTIE, ktoré má niekoľko platforiem.
Suroviny na 4 porcie:
Kačacie stehno:
kačacie stehno 4ks
masť (kačacia/bravčová/husacia) 1,5kg
cibuľa 1 stredne veľka
cesnak 2 strúčiky
soľ
mleté čierne korenie
rasca
Dusená červená kapusta:
červená kapusta 1kg
cibuľa 2ks
cesnak 2 strúčiky
červené víno 0,3l
masť 2pl
cukor 100g
pomarančová štava 0,3l
aceto balsamico
soľ
nové korenie
celé čierne korenie
bobkový list
Zemiakový knedlík:
zemiaky uvarené v šupe 800g
vajce 2ks
hrubá múka 200g
krupica 100g
soľ
Kačacie stehná riadne nasolíme, pridáme čierne korenie a rascu. Necháme odležať v chladničke ideálne cez noc. Cibuľu nakrájame na kolieska a uložime do pekáča aj s cenakom. Uložíme kačacie stehná a zalejeme rozpustenou horúcou masťou. Pekáč zakryjeme a konfitujeme v rúre na 120° cca 3 hodiny.
Keď sú mäkké vyberieme ich z masti a dáme ich piecť na 180°, pokiaľ koža zozlatne.
Masť precedíme a môžeme ju použiť znova použiť.
Vďaka konfitovaniu budú stehná úžasne jemné a štavnaté.
Červenú kapustu nakrájame na tenké prúžky, tak isto aj cibuľu. Cibuľu orestujeme na masti s cesnakom do zlata a pridáme cukor. Necháme ho skaramelizovať. Pridame kapustu a celé korenia, orestujeme. Osolíme, zalejeme červeným vínom a pomarančovou šťavou. Dusíme do mäkka, poprípade ešte podlejeme vodou. Nakoniec dochutíme soľou a balsamicom. Môžeme pridať ešte napríklad škoricu, badían alebo klinčeky. Pre krásnu arómu.
Zemiaky ošúpeme a pomelieme. Pridáme vajcia, soľ a múky. Múku pridávame postupne, pretože každé zemiaky potrebujú iný pomer múky. Vypracujeme jemne, stredne pevné cesto. Vytvarujeme knedlíky a zabalíme do potravinovej fólie. Varíme na pare alebo vo vode cca 30 minút.
Tak už len všetko naložíme na tanier a DOBRÚ CHUŤ