Marek ORT
šéfkuchár v Albrechte, ples v Opere, summit EU, privat-chef pre šľachtickú rodinu Lobkowitz, zakladateľ a odborný garant projektu ŠUHAJÍCI PRI PANVICI.
ŠUHAJÍCI PRI PANVICI je živý projekt, ktorý má ambíciu BAVIŤ SA VARENÍM. Sme emócia, sme veselá, chutná a voňavá spomienka na stretnutie s klientom, kolegom, kamarátom.
Aby pri odpovedi na otázku: ČO DNES BUDEM VARIŤ, človek negúľal očami. Máme ambíciu motivovať a inšpirovať ľudí k vareniu, na ktoré by si netrúfli. Inak povedané, kuracie prsia vie vysušiť každý. Šuhajíci sú tu na to, aby prsia zostali šťavnaté.
Značku založili v roku 2017 moderátor Milan JunioR Zimnýkoval a šéfkuchár Marek Ort, ako zaujímavú formu aktivity na teambuildingu.
Milan, ako moderátor rôznych eventov, videl priestor, Marek tomu dal obsah. Najdôležitejšie v tomto procese bolo nastavenie komunikácie. Aby sme ľuďom ukázali a dokázali, že vedia navariť veci, do ktorých by sa v živote nepustili. Marek nastavil recepty podľa svojho rukopisu a strážil proces samotného varenia a Milan to moderoval svojim štýlom, ktorý využíval pri rôznych gastro akciách v Čechách a na Slovenskou dávno pred programom Moja mama varí lepšie, ako tvoja. A práve pri nej sa Marek Ort a Milan Zimnýkoval spoznali a chtěli něco podniknout. Tak podnikli a postupne sa team ŠUHAJIX rozrástol.
Postupne sa k nám pridali ďalší a zo zážitkového varenia sa stalo HNUTIE, ktoré má niekoľko platforiem.
Ingrediencie:
Polievka:
Žltá cibulka
Mrkva 1kg
Červená šošovica 100g
Muškátový oriešok
Mlieko plnotučné 1L
Maslo 50g
Syr Vršatec
Kyslá smotana
Pažítka čerstvá
Olej
Soľ
Na oleji si orestujeme nakrájanú cibulku a mrkvu na kostičky.
Zalejeme mliekom
Pridáme červenú šošovicu,osolime a varime do mäkka
Polievku rozmixujeme spolu s masielkom, dochutíme soľou a muškatovým orieškom
Syr si nastrúhame a dáme na pečiaci papier a vytvoríme súvislú plochu
Dáme do rozpálenej trúby na 180C, pečieme dozlatista a necháme vychladnúť
Polievku dozdobíme kyslou smotanou, syrovými chipsami, olejom z medvedieho cesnaku a čerstvou pažítkou
Ingrediencie:
Na pečené jahňa
Polovička slovenského jahniatka
Cibuľa žltá 300g
Mrkva 300g
Zeler 300g
Bobkový list 3x
Rozmarín 20g
Farmárske maslo 125g
Soľ
Bylinkové krehké knedličky
Toastový chlieb 400g
Vajcia voľný výbeh 2x
Čerstvá petržlenová vňať 25g
Mlieko polotučné 50ml
Maslo farmárske 50g
Soľ
Muškátový oriešok
Krémové zelerové pyré
Cibuľa žltá 300g
Zeler 1200g
Cesnak 20g
Mlieko plnotučné 1L
Maslo 100g
Soľ
Muškátový oriešok
Ľahodná cesnaková omáčka
Cesnak 100g
Smotana na šlahanie 500ml
Soľ
SOUS VIDE chrumkavá šalotka
Šalotka banánová 400g
Rozmarín 10g
Soľ
Maslo farmárske 25g
Jahňaciu polovičku si rozštvrtíme, vložíme do pekáča, nasolíme.
Pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler, čerstvý rozmarín, bobkový list a farmárske maslo.
Podlejeme vodou,prikryjeme alobalom a pečieme na 200C zhruba 3 hodiny.
Počas pečenia mäsko aspoň jeden krát otočíme a prípadne podlejeme trochou vody.
Toastový chlieb si nakrájame na kocečky a necháme vysušiť.
Vysušené pečivo pokvapkáme mliekom, rozpusteným maslom a snehom z vyšľahaných bielok.
Pridáme žĺtka, nakrájanú petržlenovú vňaťku, zamiešame, dochutíme soľou a muškátovým orieškom.
Tvarujeme knedličky ,ktoré varíme na pare cca 8 minut podľa veľkosti
Na oleji si orestujeme nakrájanú cibuľku a zeler.
Pridáme očistený cesnak a zalejeme mliekom.
Varíme do mäkka.
Rozmixujeme spolu s maslom a dochutíme opäť soľou a muškátovým orieškom
Cesnak očistíme a vložíme do vody, uvaríme do mäkka .
Zredukujeme smotanu, do ktorej vložíme uvarený cesnak, rozmixujeme a osolíme
Šalotku očistíme a prepolíme, osolíme a vložíme do sáčku.
Pridáme maslo a čerstvý rozmarín.
Sáčok zavakujujeme a vložíme ho do 80C vody na 1 hodinu.
Pred servírovaním šalotku opečieme na masle
Servírujeme spolu s čerstvým baby špenátom a prajeme dobrú chuť